miercuri, 6 martie 2013

8 Martie


Este ziua în care aniversăm femeia, ființa care este alături de noi din prima clipă a vieții. Este mama care ne-a dat viață, ne-a învățat primele cuvinte, ne-a ajutat să facem primii paşi în viață. Este sora lângă care am crescut, cu care ne-am jucat, am râs şi am glumit, este fata pe care am iubit-o şi ne-a devenit soție, sunt copilele noastre pe care le-am văzut crescând până au devenit şi ele mămici. Sunt colegele noastre de la serviciu care muncesc alături de noi cu seriozitate, conştiinciozitate, dar care nu uită că acasă le aşteaptă copiii şi soţul; copiii pe care trebuie să-i învețe, să-i protejeze, să-i pregătească pentru viață şi soțul căruia să-i fie aproape, să-l sprijine, să-l  înțeleagă.
Astăzi găsim femeia educatoare, învățătoare, profesoară, având grijă şi educând copiii noştri, femeia medic pentru care alinarea suferinţei este dorinţa cea mai mare, dar şi femeia care munceşte grădina, cultivă legume, creşte păsări, face conserve, gemuri şi dulcețuri, pâine şi cozonaci, mâncare pentru toți ai casei, femeia cercetător, astronaut, femeia politician sau designer, femeia poetă sau femeia obişnuită, tânără sau pensionară, toate merită astăzi un gând frumos, un mărțişor o floare!
La mulți ani, viață lungă cu sănătate şi numai bucurii, vă urează cu plecăciune şi respect, primarul Comunei Răzvad, Constantin Năstase.


Primarul Comunei Răzvad în presa regională


“După doar şase luni de mandat, primarul comunei Răzvad se mândreşte cu o serie de proiecte finalizate: inaugurarea sălii de sport, asfaltări intrări drumuri comunale din drumul principal, reparaţii asfalt strada bisericii, amenajare sală de sport şi asfaltare parcare sală de sport, asigurare cu sistem de supraveghere la cele trei şcoli, Răzvad, Valea Lungă si Gorgota, reparaţii garduri şcoli, pietruire drumuri comunale, forajul unui puţ de apă la baza sportivă Răzvad, elaborarea proiectului de canalizare în Răzvad, rezolvarea problemelor cu asigurarea de apă caldă la grădiniţele şi şcolile din Răzvadul de Sus şi Valea Voievozilor. Răzvadul nu a avut niciun proiect pe fonduri europene. <<În 2013 avem în vedere demararea proiectului de canalizare, extinderea reţelei de apă potabilă, asfaltarea a 2,5 km de drumuri comunale, în asociere cu CJD, modernizare şi extindere iluminat stradal, construirea unei grădiniţe in Valea Voievozilor, încălzire cu pompe de căldură la Şcoala Generală Răzvad, alimentarea cu apă potabilă în Gorgota, înfiinţarea poliţiei locale, asigurarea cu medic de familie în satul Gorgota, pietruire drumuri de acces la islazuri. Eu sper ca 2013 să fie unul bun. În cinci luni de zile cred că s-a făcut deja destul şi fără proiecte cu bani europeni. Sper ca aceste proiecte să le finalizăm, iar unele sa le demarăm, cum este canalizarea, deja aprobată>>, spune primarul Constantin Nastase.”

Vocea Dâmboviţei, 7-13 ianuarie 2013

Oameni si destine – Constantin Canache


La 2 mai 1945 se naşte la Răzvad Constantin Canache. Şcoala generală o face la Răzvad apoi liceul teoretic. Urmează Facultatea de Arte Plastice Nicolae Grigorescu din Bucureşti, secţia pictură, având ca profesor pe Constantin Blendea, nepotul lui Vasile Blendea, artistul care a lucrat monumentele din Răzvadul de Jos, Răzvadul de Sus şi Valea Voievozilor.

În 1980 emigrează în Italia apoi se stabileşte în Canada (Toronto) unde pictează şi expune timp de 10 ani.
Setea de a cunoaşte tot mai mult îl îndeamnă să plece tot mai departe, ajungând în Statele Unite ale Americii la Miami Beach (Florida) unde îşi construieşte o casă şi trăieşte pictând până astăzi.
Pictorul roman exilat în deceniile de dinaintea anilor ’90 suportă o traumă afectivă cât şi una estetică. El pleacă dintr-o cultură marcată de tot felul de ierarhii istorice şi ideologice, într-o lume artistică cu valenţe mari, având toate direcţiile deschise.
Contactul cu muzeele şi artiştii din Apus i-au deschis noi orizonturi şi drumuri, influenţându-i demersul artistic; cu toate acestea, pictorul Constantin Canache îşi are rădăcinile tot în creştinismul european, temele lucrărilor sale fiind de multe ori biblice sau din mitologia greacă. Nu lasă la o parte însă viaţa cotidiană de la ţară, cu preocupările şi obiceiurile din zona natală, zugrăvind chipuri de ţărani, bătrâni şi chiar beţivi.
Profesorul Constantin Blendea spunea: “Observând îndelung chipul uman, pictorul C. Canache descoperă stări sufleteşti şi armonii de mişcări de mare expresivitate plastică. Canache izbuteşte in desenele sale să dea ritmicitate liniei, modelând expresiv lumina şi umbra.
Ma bucur că fostul meu student de acum câteva decenii a călătorit în lumea marilor muzee şi totuşi a rămas şi acum un împătimit de lumină şi culoare, păstrând pe paleta lui chipuri şi suflete simple dar cu o expresie plastică deosebită.”
Din interviul profesorului Constantin Blendea, cules de George Iliescu



Femeia din mediul rural si multiplele sale roluri




Vedem deseori femei de excepţie lăudate în presă, femei care au pornit din mediul rural şi au ajuns artiste de mare succes, medici, politicieni sau orice altceva important. Faptul că au pornit “de la ţară” le este socotit un merit sau un obstacol în plus pe care l-au trecut cu succes; pe bună dreptate sunt elogiate aceste femei, dar despre cele care au rămas la ţară şi duc o existenţă aparent obişnuită, oare ce s-ar putea spune? Sunt mai puţin merituoase? Nicidecum!
Trăim o perioadă de tranziţie, când rolul femeii în societate şi în familie trece prin schimbări profunde: din începuturile îndepărtate ale istoriei până acum câteva decenii, un secol cel mult, femeia avea un rol foarte bine definit, limitat la treburile casei, curăţenie, gătit, munci uşoare în jurul casei – creşterea câtorva animale şi a unei grădini de legume, precum şi creşterea şi educarea copiilor.
În ultimul secol şi mai ales după cel de-al doilea război mondial, odată cu revoluţia industrială şi importanţa crescândă a banilor în viaţa oamenilor, nevoile familiei le-au făcut şi pe multe femei din mediul rural, la fel ca pe cele de la oraş, să-şi părăsească zilnic căminul pentru o slujbă, de obicei însoţită de o navetă, majoritatea slujbelor disponibile fiind la oraş. Femeia a căpătat astfel un rol asemănător cu acela al bărbatului, de producător de venituri, fără beneficiile stilului de viaţă al bărbatului şi fără să fie scutită de vreuna dintre sarcinile ei tradiţionale legate de casă şi de copii.
Aşteptările de la femeia din mediul rural sunt foarte mari, prea mari câteodată; aşteptările familiei sunt ca femeia să acopere îndatoririle legate de casa şi de copii, şi, mai mult decât în mediul urban, aici tradiţionalismul nu permite bărbaţilor să le ajute prea mult, să preia anumite sarcini. Peste aşteptările familiei se suprapun şi aşteptările familiei extinse, şi până la urmă, ale întregii comunităţi, care îi pretind o moralitate desăvârşită în fapte şi atitudine.
Societatea aşteaptă de la femeia din mediul rural să funcţioneze ca o păstrătoare a tradiţiilor şi obiceiurilor româneşti, ca o adevărată şcoală de folclor care să depoziteze şi să transmită mai departe cultura populară.
Care sunt însă aşteptările individuale ale femeilor de la ţară, faţă de ele însele? Să studieze mai mult, să înceapă o afacere, să urce pe scara socială, să înveţe şi să practice un sport? Nu mereu au timp să-şi includă în program şi propriile visuri, au prea multe sarcini derivate din aşteptările celorlalţi, şi parcă nu ar vrea să dezamăgească pe nimeni.   Dincolo de toate aceste aspecte, multe dintre ele încep să-şi crească singure copiii şi nu este necesar să fii o feministă ca să observi că este nevoie de o redefinire a rolului femeii în familie şi în societate.
Acum, pe 8 martie,  sărbătorim Ziua Internaţională a Femeii, însă pe 15 octombrie se sărbătoreşte, în toată lumea, Ziua Mondiala a Femeii din Mediul Rural. Primăria Răzvad plănuieşte să sărbătorească evenimentul aşa cum se cuvine şi contribuţia dumneavoastră, a doamnelor şi domnişoarelor din Răzvad, este necesară. Vă rugăm sa ne scrieţi pe adresa Primăriei sau pe adresa de e-mail (cronica.razvad@gmail.com) cum aţi dori să sărbătoriţi pe 15 octombrie, care sunt cele mai importante probleme ale dumneavoastră şi orice altceva aţi dori să ne împărtăşiţi; pe blogul nostru puteţi veni cu comentarii la prezentul articol: www.cronicaderazvad.blogspot.roPână atunci, La Mulţi Ani de 8 martie!

Postul de politie Razvad


În ultima perioadă, la nivelul Postului de Poliţie Răzvad au fost înregistrate mai multe furturi din anexe gospodărești, iar dintre acestea, peste 90% s-au comis in satul Valea Voievozilor pe timpul nopţii, zonele vizate în special de hoţi fiind locuinţele izolate, (cele cu deschidere catre câmp),  nelocuite, casele de vacanţă sau cele locuite de persoane din categoriile vulnerabile (în special persoane în vârstă). Bunurile vizate de infractori sunt mai ales cazane de fabricat ţuică şi bunuri electrice (aparat de sudură, flex, bormașină, pompă de stropit, etc).
Postul de Poliţie Răzvad vă recomandă să luați unele măsuri pentru prevenirea furturilor de cazane de țuică sau unelte electrice (aparat de sudură, flex, bormașină, pompă de stropit, etc), astfel:
·         cetățeni, mai ales cei care locuiți în zone mărginașe și izolate, împrejmuiți-vă curțile cu garduri solide!
·         noaptea, în curte, în apropierea anexelor unde este adăpostit cazanul pentru fabricat  țuică și nu deasupra intrării de la casă, lăsați un bec de veghe aprins pentru a avea posibilitatea să observați din locuință eventualii hoți și nu ei pe dumneavoastră, atunci când ieșiți din casă!
·         un câine ”bun” liber prin curte, pe timpul nopții, este un motiv în plus ca hoții să renunțe la intențiile lor
·         asigurați corespunzător ușa anexei în care țineți cazanul si uneltele electrice(cu lacăte, drugi,etc.)
·         nu lăsați nesupravegheat cazanul, mai ales dacă acesta este montat într-o anexă mult prea departe de locuință
·         în cazul în care surprindeți un hoț în gospodărie, faceți zgomot și alarmați vecinii și nu în ultimul rând, dacă aveți posibilitatea, sunați la Poliția Razvad – 0734.745.944
·         dacă persoane străine sunt interesate de producția proprie de țuică încercați să rețineți cât mai multe date despre aspectul fizic al acestora iar dacă aceste persoane se deplasează cu un autovehicul, rețineți numărul de înmatriculare al acestuia.
·         dacă plecați din localitate, rugați vecinii de încredere să vă supravegheze curtea și locuința.
·         De regulă, hoții sunt interesați să fure cazanele pentru fabricat  țuică din 2 motive:
-         au deja cumpărători dinainte stabiliți a unor astfel de bunuri (fură la comandă)
-         pentru a fi dezmembrate și predate la centre de colectare cupru contra unor sume considerabile.
Fiți precaut pentru a nu deveni o victimă!


Răzvan Aslan, Agent Şef

Bune de stiut..


Ca să rămânem în spiritul sărbătorilor de 1-8 martie, în rubrica “Bune de ştiut” venim de această dată cu câteva trucuri bazate pe produse naturale, la îndemâna tuturor, care sporesc şi întreţin frumuseţea. Vom vorbi mai ales despre uleiuri, uleiul de măsline, cel de ricin, de sâmburi de struguri etc.
Pentru îngrijirea părului:
Părul se degradează, se ”toceşte” în timp sub influenţa multor factori ca soarele, apa sărată, şampoanele “dure”, periatul, uscătorul de păr,  etc. O mască de ulei de măsline, aplicată o dată pe săptămână, poate îmbunătăţi vizibil aspectul părului; dacă vă faceţi un obicei din aplicarea măştilor, in 4-5 săptămâni veţi observa că firul de păr este mai gros, mai rezistent şi are un luciu de durata. Uleiul se aplică de preferat cald (nu fierbinte!); întâi se masează bine scalpul, după care îl întindeţi pe toată lungimea firului de păr cu un pieptene. Acoperiţi-vă capul cu un batic, aşa încât uleiul să rămână cald mai multa vreme şi spălaţi-vă părul în mod obişnuit, după ce au trecut cel puţin 30 de minute.
Pentru îngrijirea genelor:
Uleiul de ricin se pare că face minuni cu genele – le face să crească mai dese şi mai lungi. Timp de două luni (primăvara sau toamna), aplicaţi în fiecare seară, la culcare, 2-3 picături de ulei de ricin, masând uşor baza pleoapelor.
Pentru îngrijirea tenului:
Exfolierea săptămânală dă tenului un aspect mai tânăr şi mai proaspăt. Printre cele mai cunoscute exfoliante naturale sunt mălaiul amestecat cu albuş de ou sau zaţul de cafea amestecat cu ulei de măsline. Masaţi faţa cu amestecul preferat timp de 2-3 minute, insistând pe zona T (frunte, nas şi bărbie), după care îndepărtaţi materialul exfoliant cu apă călduţă. Ştergeţi faţa prin tamponare cu un prosop şi aplicaţi o cremă hidratantă de zi sau de noapte, după caz.
Puteţi aplica în loc de cremă câteva picături de ulei din sâmburi de struguri, care se pare că opreşte formarea ridurilor noi şi chiar le estompează pe cele deja existente. Nu vă exfoliaţi mai des de o dată pe săptămână, excesul poate avea efect contrar.
Pentru îngrijirea buzelor:
Buzele se exfoliază separat, cu ceva mai puţin dur; puneţi putin zahăr pe periuţa de dinţi foarte puţin umezită şi periaţi uşor buzele. Clătiţi cu apă şi aplicaţi un balsam special sau ulei de măsline.
Pentru îngrijirea unghiilor:
Pentru unghii care nu se rup, nu se exfoliază si cresc aşa cum vă doriţi, ar trebui să faceţi un tratament cu… aţi ghicit, ulei de măsline! Timp de două săptămâni, în fiecare zi, cufundaţi unghiile până dincolo de bază într-un recipient cu ulei de măsline cald, atât de cald cât suportaţi. Ţineţi unghiile acolo până se răceşte uleiul, asta înseamnă maximum 10 minute. După doua săptămâni veţi avea unghiile pe care le doreaţi, însă cam o dată- de două ori pe săptămână va trebui să continuaţi tratamentul cu ulei de măsline, pentru întreţinere.
Nu veţi consuma mult ulei în timpul acestei proceduri, pentru că uleiul “folosit” nu se aruncă, se încălzeşte şi în zilele următoare; înlocuiţi-l doar când devine prea tulbure.

Incendiile de vegetatie, un pericol de sezon


Compartimentul prevenire din cadrul SVSU (Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenta Răzvad) vă informează:
Ca în fiecare primăvară, incendiile izbucnite în această perioadă din cauza nesupravegherii focului aprins pentru curăţarea terenurilor agricole de vegetaţia uscată dau bătăi de cap pompierilor.
"Din analiza statisticii incendiilor din ultimii ani reiese că, in momentul in care incepe sa se incalzeasca, cel mai frecvent din a doua jumatate a lunii martie, se produce un numar ridicat de incendii la gospodarii ale populatiei, avand drept cauza focul deschis, efectuat pentru curatenia de primavara prin distrugerea resturilor menajere, furajere sau a vegetatiei uscate din gradini si curti.


In unele cazuri, activitatile mentionate mai sus se desfasoara in conditii de vant ori fara respectarea distantelor de siguranta fata de constructii, ceea ce poate favoriza propagarea rapida a focului la gospodarii si anexele acestora, inregistrandu-se pagube importante sau chiar victime.

Totodata, au fost inregistrate si situatii in care, pe fondul utilizarii focului deschis pentru curatenia de primavara, s-au generat incendii care s-au propagat la fondul silvic sau la constructii publice (de exemplu, lacasuri de cult). Nu in ultimul rand, odata cu incalzirea vremii, se inregistreaza o afluenta de persoane catre zonele de agrement, mai cu seama din apropierea padurilor, precum si utilizarea focului deschis pentru prepararea hranei, in multe dintre situatii nerespectandu-se conditiile impuse de lege si neasigurandu-se obligatia de stingere a focului dupa terminarea activitatii.
Arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută numai după obţinerea permisului de lucru cu focul, conform prevederilor Normelor generale de apărare împotriva incendiilor, aprobate prin Ordinul ministrului administraţiei şi internelor nr. 163/2007.
Arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută cu respectarea următoarelor prevederi generale:
  • condiţii meteorologice fără vânt;
  • colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cantităţi încât arderea să poată fi controlată;
  • executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
  • curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 m;
  • desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;
  • asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
  • supravegherea permanentă a arderii;
  • stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;
  • interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.
La executarea arderii vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cadrul gospodăriei cetăţeneşti, condiţia de la lit. d) nu este obligatorie.
Emiterea permisului se face prin grija primarului de către şeful Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă (SVSU) sau persoana desemnată în acest sens.
Distrugerea prin ardere a deşeurilor, resturilor menajere şi vegetaţiei uscate se efectuează cu respectarea prevederilor art.52, alin.3, lit.b şi art.94, alin1, lit.n din Legea nr.265/2006 pentru aprobarea O.U.G. nr.195/2005 privind protecţia mediului, care se referă la obligativitatea obţinerii acceptului Agenţiei de Protecţia Mediului şi informarea în prealabil a SVSU în cazul arderii miriştilor, stufului sau vegetaţiei ierboase, respectiv interzicerea folosirii focului deschis pe teritoriul ariilor naturale protejate.
Pe timpul arderii resturilor vegetale cetăţenii sunt obligaţi:
  • să menţină focul în perimetrul aprobat şi asigurat;
  • să supravegheze permanent zona în care efectuează arderea resturilor vegetale
  • să asigure dotarea minimă cu mijloace de primă intervenţie;
  • să anunţe imediat SVSU al localităţii, primăria şi pompierii militari, în situaţia în care există pericolul extinderii focului în afara perimetrului aprobat.
Se exceptează de la OBŢINEREA PERMISULUI DE LUCRU CU FOCUL numai executarea arderii vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cadrul gospodăriei cetăţeneşti.
În zona de siguranţă a căii ferate, vegetaţia uscată şi resturile vegetale se curăţă obligatoriu de către proprietarii de drept ai terenurilor.
Zona de siguranţă a drumurilor naţionale şi judeţene se curăţă obligatoriu de vegetaţia uscată şi resturile vegetale de către administratorii acestora şi, după caz, de proprietarii de drept ai terenurilor.
        Legea nr. 265/2006 prevede amenzi pentru arderea vegetaţiei uscate fără acceptul Agenţiei pentru Protecţia Mediului cuprinse între 3000 şi 6000 de lei pentru persoanele fizice şi între 25000 şi 50000 de lei pentru cele juridice.
        Primarul împreună cu comitetul local pentru situaţii de urgenţă, prin intermediul şefului serviciului voluntar şi personalului compartimentului de prevenire, va verifica respectarea legislaţiei în vigoare privind arderea vegetaţiei uscate şi va sancţiona persoanele ce se fac vinovate de încălcarea acesteia, precum şi inacţiunea persoanelor fizice şi juridice aflate în apropierea incendiilor produse la mirişti, păşuni şi fâneţe.
        Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1000 lei la 2500 lei, conform HGR nr. 537/2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor, următoarele fapte:
- arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi;
- amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi.
        Inacţiunea persoanelor fizice şi juridice aflate în apropierea incendiilor produse la păduri, plantaţii, culturi agricole, mirişti, păşuni şi fâneţe şi care nu intervin imediat cu mijloacele de care dispun pentru limitarea şi stingerea acestora se sancţionează cu amendă de la 1000 lei la 2500 lei, conform Legii nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor.
ISU Dambovita “Basarab I”

Atacam Europa



Steaua Bucureşti a uimit întreaga Europă în meciul cu Ajax Amsterdam, de pe 21 februarie de la Bucureşti.  Elevii lui Laurenţiu Reghecampf au dat dovadă de multă ambiţie, mult devotament,  reuşind să se impună cu 2-0 în primele 90 de minute, iar după  loviturile de departajare, Steaua a reuşit să câştige cu scorul de 4-2.
Înaintea meciului, realiştii nu dădeau şanse prea mari grupării din Ghencea, mai ales după meciul tur, unde Steaua a pierdut cu scorul de 2-0, nemeritat în opinia mea, după o observare atentă a jocului făcut de echipă.
Acum toată lumea aşteaptă cu nerăbdare dubla cu Chelsea Londra (campioana Europei),  meciuri care se vor disputa pe datele de 7, respectiv 14 martie.
Din păcate, CFR Cluj a pierdut ambele meciuri cu Inter Milano, 2-0 pe Giuseppe Meazza, iar la Cluj scorul a fost 3-0 in favoarea Neazzuri-lor . Clujenii au arătat, în prima repriză cel puţin, că scopul lor era de a ieşi cât mai repede de pe teren!
Să revenim la Steaua, ai cărei jucători merită cu adevărat felicitaţi pentru efortul depus în cele 120 de minute şi la penalty-uri, care au hotărât soarta calificării.
Aşadar, multa bafta singurei echipe care ne mai reprezintă ţara în Europa, în această ediţie!
Stefan Khalil

Sport


Din istoria sportului răzvedean

Primul profesor calificat de educaţie fizică şi sport de la Şcoala Răzvad a fost o femeie, doamna profesor Elena Vişan (Bica), care ocupă catedra in anul 1955. Aceasta obţine rezultate deosebite la nivel municipal, regional şi naţional, alături de colegul sau, profesor Sandu Predoiu, angajat ulterior. În 1965, sub îndrumarea lor, Şcoala Răzvad participă la finala naţională la fotbal – şcoli generale, precum şi la finala “Cupa Satelor”, desfăşurată la Râmnicul Sărat. Unii dintre handbaliştii pregătiţi de doamna profesor Elena Vişan şi de profesorul Sandu Predoiu ajung în echipe de nivel naţional, ca Steaua Bucureşti si C.S. Politehnica Timisoara.

Gimnastică şcolară
Vineri, 15.02.2013, în sala de sport a Şcolii Gimnaziale Răzvad s-a desfăşurat concursul judeţean de gimnastică pentru fete şi baieţi din cadrul Olimpiadei Sportului Şcolar. Au participat peste 100 de concurenţi, la două categorii de vârstă, clasele 1-4 si 5-8.
Conducerea Şcolii Răzvad, directorul Marius Safta, Florin Barna şi Roxana Simion au asigurat, împreună cu profesorul de educaţie fizică şi sport Iulian Cristea, condiţii bune de desfăşurare a competiţiei, elevii, profesorii şi părinţii plecând cu o bună impresie.
Viceprimarul localităţii, Emanuel Spătaru, a premiat câştigătorii cu medalii şi diplome. Au participat patru şcoli din Târgovişte, precum şi şcolile din Răzvad, Suta Seaca, Dărmăneşti, Gemenea, I.L. Caragiale, Măneşti si Dragomireşti.
Elevii răzvedeni premiaţi au fost Nedelcu Cristina (premiul al II-lea clasele 1-4), şi Nedelcu Delia (premiul al II-lea clasele 5-8).



marți, 5 martie 2013

Rubrica scolii - Februarie 2013




Ziarul ”Cronica de Răzvad” din luna ianuarie  a fost primit cu bucurie de către elevi și profesori, deopotrivă. Elevii pentru că și-au văzut numele scrise în rubrica sportivă și cea aparținând Postului de  Poliție, iar profesorii pentru că școala nu a fost uitată și avem o rubrică lunară dedicată în acest scop.

Așa cum le stă bine unor școlari, ne lăudăm că în primele săptămâni ale semestrului II, s-au obținut rezultate bune la învățătură și nu au existat probleme grave de disciplină. De asemenea, nu ne dăm la o parte din calea provocărilor...
·        De pildă, un număr de 29 de elevi din clasele III – VIII , îndrumați de     d-na. prof. Gica Denisa și d-ra prof. Badea Sorina au participat la Concursul Cangurul Lingvist în Limba Engleză. Pentru unii nu a fost primul concurs de acest gen, în timp ce pentru alții, emoțiile au fost mari. Rezultatele au fost mulțumitoare și încurajatoare. Pentru toți concurenții, un binemeritat ”Bravo!” și ...”Congratulations !”









    Într-o zi a poposit la noi la școală Teatrul Voinicel care a prezentat spectacolul ”Aventurile lui Habarnam”. Actorii i-au încântat pe  micii spectatori cu o reprezentație amuzantă, plină de veselie, cântec și dans.

                                   
 Pe data de 15 februarie s-a dat startul concursului  ”Primăvara la noi în clasă”. Elevii, precum și cadrele didactice au răspuns provocării, făcând  planuri pentru curățenia și înfrumusețarea claselor,  începând să confecționeze decorațiuni și mărțișoare pentru a marca trecerea în luna martie.


          
 Tot pe 15 februarie a avut loc faza județeană a Olimpiadei Naționale a Sportului Școlar, clasele I - VIII. Elevele Nedelcu Cristina (clasa I) și Nedelcu Delia (clasa a V a ) de la Școala Gimnnazială Răzvad au obținut premiul al II lea, pentru categoria lor de vârstă.

          

·        Pe 21 februarie am marcat Ziua Internațională a Limbii Materne. Activitățile s-au concretizat în : întâlnire la careul școlii și în Consiliul Elevilor, concurs de poezii și  eseuri, prezentare de referate.
Poezia câștigătoare , ”Limba noastră cea română”, aparține elevului Manea Alexandru , clasa a IV a.
·        Corul Școlii Gimnaziale Răzvad, condus de dl. prof. Spătaru Cornel, se pregătește pentru a oferi publicului o emoționantă serbare de 8 Martie, Ziua Femeii. La serbare sunt invitate fostele și actualele cadre didactice, reprezentantele Centrului de Zi, salariatele din Primăria Răzvad, mamele și bunicile elevilor școlii.

luni, 4 februarie 2013

Cronica de Răzvad



Sunt Constantin Năstase, primarul ales de dumneavoastră pe data de 10 iunie 2012 şi vreau să vă mulțumesc şi pe această cale pentru încrederea pe care mi-ați acordat-o, mie şi echipei mele.

          În devenirea unei comunități a oamenilor, trecerea de la o etapă anterioară a dezvoltării la alta nouă, dorit superioară, se regăsesc şi rămân în memoria colectivă, evenimente, fapte şi îndeobşte oamenii care le-au creat, le-au pus în evidență, le-au dat valoare. Oameni ai locului care, din neam şi alegere, trăiesc împreună, transmit de la o generație la altă zestrea lor comună, ce le-a marcat viața şi locul, odată şi acum.
          În ,,vatra voievodală” a Răzvadului sunt îngemănate, de aproape 6 secole – de când cu voia domnitorului Alexandru Aldea este cunoscut în hrisoave existența locului şi a trăitorilor lui - truda , grija, bucuria şi mândria, jertfa şi dreapta răsplată, adică bogata tradiție istorică şi identitatea sa inconfundabilă.
 Acest trecut istoric, care a menținut şi confirmat statornicia şi vrednicia recunoscută a răzvedenilor este comoara care a onorat şi a obligat fiecare administrație aflata în fruntea ,,treburilor  comunale” să păstreze credința strămoșească, să cinstească şi să venereze gloria înaintaşilor şi cu proprie pricepere, chibzuința şi măsura, să o ducă mai departe, spre cinstea, mândria şi folosul Răzvadului.
          Din respectul asumat pentru ADEVĂR, DREPTATE şi bună CREDINŢĂ, conştienți deplin ca valorile democratice guvernează şi decid în toate aspectele actualei administrații locale, dorim ca principiul transparenței întregii noastre activități să nu rămână un înscris sau o promisiune. Vrem să vă implicăm, prin cunoaşterea întregului spectru al activităților preconizate, organizate şi gestionate de Consiliul Local şi Primăria Răzvad, în sprijinirea efectivă şi susținerea voluntară a acestora, în diversificarea abordărilor cu şi pentru cetățeni.
           Prin încercarea de a edita, publica şi distribui lunar o publicație a tuturor fiilor comunei noastre, dorim să ne aplecăm cu respect, onestitate, echilibru şi măsură asupra timpului prezent trăit la Răzvad. Oglinda pe care v-o oferim gratuit vrea să vă evidențieze chipul Răzvadului de azi, de ieri şi de mâine.
           Drum bun, cât mai lung ,,Cronicii de Răzvad”,  pavat cu mulțumirile cititorilor răzvedeni de acasă şi din orice loc!



Dr.Ing. Constantin Năstase,
Primarul Comunei Răzvad



Rubrica Școlii



Un cuvânt de început !...

Printre instituțiile publice care își desfășoară activitatea în comuna Răzvad se numără școala, cu o tradiție de peste un secol.  De-a lungul timpului, au trudit la catedră dascăli cu suflet mare și cu mâini de aur ai căror învățăcei sunteți, poate, chiar dumneavoastră, cititorii. Din truda lor neobosită au ieșit oameni de seamă , oameni de omenie, oameni gospodari care fac cinste azi comunei.
Și dacă vântul schimbării a dat o nouă față lumii și societății în care ne aflăm, era firesc ca aceasta  să se reflecte și în structura și organizarea școlii.
În prezent, Școala Gimnazială Răzvad cuprinde 3 școli și 4 grădinițe, dispuse în comuna Răzvad și satele Valea Voievozilor și Gorgota.
Suntem un colectiv format din aproximativ 60 cadre didactice competente, cu o bună pregătire profesională și cu experiență pedagogică. Datorită eforturilor conducerii școlii, precum și a implicării Primăriei și Consiliului Local, cei aproximativ 100 de preșcolari și 500 de elevi din ciclul primar și gimnazial beneficiază de condiții corespunzătoare desfășurării procesului instructiv educativ ( spații, dotări, resurse umane și financiare ).


Preocupări
Potrivit devizei care ne călăuzește, ”O școală pentru fiecare, pregătită pentru o lume în schimbare!”, principala noastră preocupare este instruirea și educarea tinerei generații.
De aceea, ne dorim ca elevii noștri să înțeleagă că școala este primul pas făcut cu dreptul în viață și să se implice în propria formare. De asemenea, ne preocupă menținerea unei legături strânse cu familiile elevilor, astfel încât acestea să fie partenerii noștri de muncă și dialog.


Rezultate
Ne face cinste faptul că unii din foștii noștri elevi sunt, la rândul lor, cadre didactice, ori au îmbrățișat altă meserie nobilă, ori învață la licee sau facultăți de valoare. Ne mândrim cu rezultatele  actualilor elevi la concursurile județene și naționale, la care au obținut numeroase premii și mențiuni.
De aceea, desfășurăm periodic activități școlare și extrașcolare cu scopul de a identifica și dezvolta potențialul intelectual și calitățile artistice și sportive ale elevilor.
Dintre activitățile lunii ianuarie, amintim:
o   Aniversarea a 163 de ani de la nașterea marelui poet Mihai Eminescu ( 15 ianuarie )
o   Sărbătorirea Unirii Principatelor Române ( 24 ianuarie )
o   Finalizarea concursului pe teme rutiere, desfășurat în parteneriat cu Postul de Poliție Răzvad ( 24 ianuarie )
o   Aniversarea a 161 de ani de la nașterea dramaturgului Ion Luca Caragiale ( 30 ianuarie )
o   Cupa ”UNIREA” la fotbal





                                                                       Consilier educativ ,
                                                          Institutor, Simion Roxana - Ioana

Consiliul Local vă informează





Pentru anul în curs  valorile impozabile, impozitele şi taxele locale, alte taxe asimilate acestora, precum şi amenzile aplicabile cu anul fiscal 2013 au rămas la nivelul anului 2012, conform proiectului de hotărâre inițiat  de domnul  primar dr. ing.  Constantin Năstase, adoptat de Consiliul Local în şedința ordinară din data de 19.12.2012. în baza hotărârii Consililui Local nr. 48.
Mai mult decât atât, pentru plata cu anticipație a impozitului pe clădiri, pe teren, pe mijloacele de transport, datorate pe întreg anul 2013, până la 31 martie, se acordă o bonificație de până la 10% față de cota de 5% acordată  pentru anul 2012.

Concursul “SuperGrădina”



Pentru toţi locuitorii comunei Răzvad

“Arată-mi grădina şi îţi spun cine eşti”, ar putea fi o nouă versiune a unui cunoscut proverb. În perioada 1 februarie – 31 octombrie 2013 se desfăşoară concursul “SuperGrădina”, organizat de  Primăria comunei Răzvad.

Ce se poate câştiga?
Premii valoroase care vă vor înnobila curtea şi grădina. În numărul viitor al ziarului vă vom da detalii despre premii.
Când ma înscriu?
Înscrierile la concurs se fac în perioada 1 februarie – 1 martie.
Cum mă înscriu?
Înscrierile sunt gratuite; tot ce aveţi de făcut este să completaţi formularul pe care îl găsiţi între paginile ziarului şi să îl depuneţi la primărie, la secretariat, sau îl puteţi solicita în format electronic la adresa de e-mail cronica.razvad@gmail.com, îl completaţi şi îl trimiteţi tot prin e-mail la aceeaşi adresă.

Cine îmi evaluează grădina?
          Juriul concursului este compus din:
  •          Nicolae Biculescu, inginer
  •          George Iliescu, artist plastic
  •          Elisabeta Ispas, inginer horticultor, cercetător stiinţific
  •          Florin Barna, profesor,  Şcoala Gimnazială Răzvad
  •          Gabriela Mantea, consilier Urbanism – Primăria Comunei Răzvad


Când şi cum îmi este evaluată grădina?
Evaluarea grădinilor înscrise în concurs se va face prin vizitele juriului la locaţia dumneavoastră, cel puţin o dată în perioada desfăşurării concursului (1 martie – 31octombrie) sau maximum de 4 ori (câte o dată la două luni) în momentele în care concurenţii consideră că vizita juriului i-ar avantaja.
Juriul se va prezenta la locaţie în maximum 48 de ore de la înregistrarea solicitării vizitei. La fiecare vizită veţi primi un punctaj care se va însuma la sfârşitul concursului.

După ce criterii îmi este evaluată grădina?
Evaluarea se face pe un sistem al adunării de punctaj, fiecare dintre aspectele de mai jos fiind punctate între 1 şi 5 puncte: (mediocră, convenabilă, bună, foarte bună, excelentă):
1. Diversitatea plantelor
2. Formele şi culorile (armonia cromatică)
3. Prezenţa altor elemente în afara celor vegetale, ex. apă, lemn, piatră, metal
4. Vizibilitatea de la stradă (neaparentă, în general vizibilă, proeminentă, foarte proeminentă)
5. Efectul recreativ – estetic
7. Armonizarea spaţiului natural cu cel artificial
8. Relaţia dintre casă şi grădină
9. Gradul de folosire a plantelor cu utilizare în gospodărie
10.Impresia generală



În numerele viitoare ale ziarului vom reveni cu amănunte; pe blogul publicaţiei noastre puteţi găsi noutăţi postate frecvent: www.http://cronicaderazvad.blogspot.ro

Vă dorim succes şi o grădină cât mai frumoasă!

Formular de Înregistrare Concursul “SuperGrădina” 

Numele şi prenumele

Data naşterii*

Adresa grădinii înscrise în concurs

Adresa persoanei care solicită înscrierea

E-mail

Telefon fix

Telefon mobil


*Se pot inscrie persoanele care au 18 ani împliniţi la data de 1 martie 3013