miercuri, 6 martie 2013

Oameni si destine – Constantin Canache


La 2 mai 1945 se naşte la Răzvad Constantin Canache. Şcoala generală o face la Răzvad apoi liceul teoretic. Urmează Facultatea de Arte Plastice Nicolae Grigorescu din Bucureşti, secţia pictură, având ca profesor pe Constantin Blendea, nepotul lui Vasile Blendea, artistul care a lucrat monumentele din Răzvadul de Jos, Răzvadul de Sus şi Valea Voievozilor.

În 1980 emigrează în Italia apoi se stabileşte în Canada (Toronto) unde pictează şi expune timp de 10 ani.
Setea de a cunoaşte tot mai mult îl îndeamnă să plece tot mai departe, ajungând în Statele Unite ale Americii la Miami Beach (Florida) unde îşi construieşte o casă şi trăieşte pictând până astăzi.
Pictorul roman exilat în deceniile de dinaintea anilor ’90 suportă o traumă afectivă cât şi una estetică. El pleacă dintr-o cultură marcată de tot felul de ierarhii istorice şi ideologice, într-o lume artistică cu valenţe mari, având toate direcţiile deschise.
Contactul cu muzeele şi artiştii din Apus i-au deschis noi orizonturi şi drumuri, influenţându-i demersul artistic; cu toate acestea, pictorul Constantin Canache îşi are rădăcinile tot în creştinismul european, temele lucrărilor sale fiind de multe ori biblice sau din mitologia greacă. Nu lasă la o parte însă viaţa cotidiană de la ţară, cu preocupările şi obiceiurile din zona natală, zugrăvind chipuri de ţărani, bătrâni şi chiar beţivi.
Profesorul Constantin Blendea spunea: “Observând îndelung chipul uman, pictorul C. Canache descoperă stări sufleteşti şi armonii de mişcări de mare expresivitate plastică. Canache izbuteşte in desenele sale să dea ritmicitate liniei, modelând expresiv lumina şi umbra.
Ma bucur că fostul meu student de acum câteva decenii a călătorit în lumea marilor muzee şi totuşi a rămas şi acum un împătimit de lumină şi culoare, păstrând pe paleta lui chipuri şi suflete simple dar cu o expresie plastică deosebită.”
Din interviul profesorului Constantin Blendea, cules de George Iliescu



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu